Kamis, 27 Juli 2017   |   Jum'ah, 3 Dzulqaidah 1438 H
Pengunjung Online : 5.824
Hari ini : 34.840
Kemarin : 97.993
Minggu kemarin : 728.948
Bulan kemarin : 6.361.067
Anda pengunjung ke 102.910.465
Sejak 01 Muharam 1428
( 20 Januari 2007 )
IMAGE GALLERY
AGENDA
  • Belum ada data - dalam proses

 

Sejarah Melayu

Batu Tarsilah


1. Asal-Usul

Batu Tarsilah merupakan salah satu dari banyak prasasti yang ada di Kerajaan Brunei Darussalam. Batu Tarsilah dalam konsepsi penduduk Brunei disebut sebagai batu bersurat. Batu bersurat ini merupakan prasasti yang memiliki peran penting dalam menguak sejarah Brunei, sebab di dalamnya terpahat silsilah raja-raja Brunei di masa pemerintahan Islam. Raja Brunei yang mula-mula dicatat di atas Batu Tarsilah ialah Sultan Muhammad Syah, dan kemudian berturut-turut: Sultan Ahmad, Sultan Sharif Ali, Sultan Sulaiman, Sultan Bolkiah, Sultan Abdul Kahar, Sultan Saiful Rijal, Sultan Shah Brunei, Sultan Hasan, Sultan Abdul Jalilul Akbar, Sultan Abdul Jalilul Jabbar, Sultan Haji Muhammad Ali, Sultan Abdul Hakkul Mubin, Sultan Muhyiddin, Sultan Nasruddin, Sultan Husin Kamaluddin, Sultan Muhammad Alauddin, Sultan Omar Ali Saifuddien, dan terakhir ialah Sultan Muhammad Tajuddin.

Penulisan prasasti ini dilatarbelakangi oleh keinginan Sultan Muhyidin (Sultan Brunei ke-14) dan Sultan Kamaluddin (Sultan Brunei ke-16) yang ingin agar nenek moyang mereka, yaitu raja-raja yang memerintah Kerajaan Brunei dapat diketahui oleh anak-cucunya, dan penduduk Brunei dari masa ke masa. Namun, keinginan tersebut baru terwujud di masa pemerintahan Sultan Brunei ke-19, yaitu Sultan Muhammad Tajuddin. Tidak diketahui sebab-musabab tertundanya penulisan itu. Yang pasti, keinginan kedua Sultan tersebut disampaikan oleh Datu Imam Yaakub, salah seorang tokoh yang turut diabadikan namanya di Batu Tarsilah sebagai pembawa berita, kepada Sultan Muhammad Tajuddin.

Nama raja-raja di Kerajaan Brunei yang tercatat di Batu Tarsilah ialah Raja Brunei I, Sultan Muhammad Syah (1363-1402 M) hingga Raja Brunei ke-19, Sultan Muhammad Tajuddin (1795-1807 M). Oleh karena belum diketahui siapa raja yang akan memerintah Kerajaan Brunei setelah Sultan Muhammad Tajuddin, maka penulisan prasasti dicukupkan sampai pada raja yang sedang bertahta saat itu.

Batu Tarsilah diukir dan dipahat oleh Khatib Haji Abdul Latif, seorang ulama dan sejarawan Brunei yang hidup pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Tajuddin (1795-1804 M, 1804-1807 M), setelah beliau mendapat perintah raja untuk menuliskan silsilah raja-raja Brunei tersebut (Al-Sufri, 1997).

2. Isi


Di Batu Tarsilah tertulis:

Inilah salasilah Raja-Raja yang kerajaan di negeri Brunei dinyatakan oleh Datu Imam Yaakub, ia mendengar daripada Marhum Bongsu yang bernama Sultan Muhyiddin dan Paduka Maulana Sultan Kamaluddin. Kedua-dua raja itu menyuruh menyuratkan datuk nenek moyangnya supaya diketahui oleh segala anak cucunya sampai sekarang ini, wallahu‘alam. Maka Paduka Seri Sultan Muhammad Tajuddin menitahkan kepada Khatib Haji Abdul Latif menyuruh menyuratkan salasilah ini diketahui oleh segala anak cucunya raja yang mempunyai Takhta Mahkota Kerajaan dalam kandang Daerah Negeri Brunei Darussalam yang turun-temurun yang mengambil pusaka Nobat, Nakara dan Genta Alamat dari Negeri Johor Kamalul Makam dan mengambil lagi pusaka Nobat dan Nakara dan Genta Alamat dari Minangkabau iaitu Negeri Andalas. Maka adalah yang pertama kerajaan di negeri dan membawa ugama Islam dan mengikut syariat Nabi kita Muhammad Sallahu ‘Alaihi wa Sallam iaitu Paduka Seri Sultan Muhammad dan saudaranya Sultan Ahmad. Maka beranak seorang perempuan dengan isterinya saudara Raja China yang diambil oleh Sharif Ali yang turun dari Negeri Taif. Maka Sharif Ali itulah kerajaan dinamakan ia Paduka Seri Sultan Berkat yang mengeraskan syariat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi wa Sallam dan berbuat masjid dan segala rakyat Cina berbuat Kota Batu. Tuan Sharif Ali itu pancir salasilah daripada Amirul Mu‘minin Sayidina Hasan cucu Rasulullah. Maka Paduka Seri Sultan Berkat ini beranakkan Sultan Sulaiman, Sultan Sulaiman beranakkan Paduka Seri Sultan Bolkiah ialah Rajanya Datu Gamban dan lagi Sultan Bolkiah beranakkan Paduka Seri Sultan Abdul Kahar yang dinamai Marhum Keramat. Marhum Keramat beranakkan Paduka Seri Sultan Saiful Rijal.

Sultan Saiful Rijal beranakkan Paduka Seri Sultan Shah Brunei. Kemudian saudaranya pula kerajaan Paduka Seri Sultan Hasan ialah Marhum Di-Tanjung. Maka anak cucu baginda itulah yang mengambil kerajaan dalam Negeri Brunei itu mana yang baik bicaranya. Sultan Hasan itulah yang keras di atas takhta kerajaan mengikut perintah Sultan Mahkota Alam yang di Negeri Acheh dan Sultan Hasan yang beranakkan Sultan Abdul Jalilul Akbar yang dinamai Marhum Tua yang beranakkan Sultan Abdul Jalilul Jabbar. Sultan Abdul Jalilul Jabbar beranakkan Pengiran Bendahara Untong. Pengiran Bendahara Untong beranakkan Pengiran Temenggong Mo‘min Amirul Faza di dalam Negeri Brunei juga. Kemudian saudaranya Marhum Tua dinaikkan Kerajaan bernama Paduka Seri Sultan Muhammad Ali ialah nenda Paduka Seri Sultan Muhammad ‘Alauddin yang kerajaan sekarang ini di Negeri Brunei. Maka wafatlah baginda itu. Maka kemudian kerajaan pula anak saudaranya bernama Paduka Seri Sultan Muhyidin. Kemudian anak saudaranya Paduka Seri Sultan Nasruddin. Kemudian anak Sultan Muhammad Ali bernama Paduka Seri Sultan Kamaluddin ialah memberikan kerajaannya kepada anak cucu saudaranya ialah kerajaan pada masa ini bernama Paduka Seri Sultan Muhammad ‘Alauddin. Kemudian dirajakan pula anaknya Paduka Seri Sultan Omar Ali Saifuddin. Kemudian diberikan pula kerajaannya itu kepada anaknya Paduka Seri Sultan Muhammad Tajuddin. Kemudian diberikan pula kerajaannya itu kepada anaknya Paduka Seri Sultan Muhammad Jamalul Alam. Maka telah wafatlah baginda itu. Maka kembali pula kerajaannya itu kepada ayahanda baginda iaitu Paduka Seri Sultan Muhammad Tajuddin, wallahu ‘alam. Kemudian dari itu tiadalah hamba mengetahui akan hal anak cucunya yang akan menjadi raja pada hijrat Nabi Sallallahu ”Alaihi wa Sallam seribu dua ratus dua puluh setahun pada Tahun Dal pada dua haribulan Dzulhijjah pada hari Arba‘a Sannah 1221 (disadur dari Tarsilah Brunei: Sejarah Awal dan Perkembangan Islam, 2001).

3. Kondisi Prasasti

Kondisi Batu Tarsilah terawat dengan baik. Tulisan yang terukir di atasnya masih dapat dibaca dengan jelas. Di bagian depan dan belakang prasasti ini tertulis silsilah raja-raja Brunei dengan tulisan yang rapi kendati tulisannya tampak penuh sesak. Tulisan dalam prasasti ini menggunakan huruf Arab Melayu atau huruf Melayu Jawi. Bentuk prasasti ini unik dengan hiasan bunga di kedua sisinya.

4. Letak


Batu Tarsilah ini terletak di Makam Diraja, Jalan Tutong, Bandar Seri Begawan, Brunei.

5. Nilai-nilai

Penulisan silsilah raja-raja Brunei di atas Batu Tarsilah memuat nilai-nilai penting menyangkut kesadaran sejarah. Dapat dikatakan bahwa Sultan Muhammad Tajuddin menyadari pentingnya dokumentasi dan catatan sejarah di masa lampau. Sultan Muhammad Tajuddin tahu bahwa dinamika sejarah akan terus berkembang, sehingga diperlukan catatan yang dapat menjelaskan, mendukung, dan membuka fakta sejarah.

Dengan diabadikannya nama raja-raja Brunei di atas Batu Tarsilah, secara tidak langsung Sultan Muhammad Tajuddin telah menggiring kita untuk menelusuri sejarah di masa lalu, serta mendorong aktivitas penelitian yang berhubungan dengan sejarah Kerajaan Brunei. Tanpa adanya penulisan sejarah, mungkin kita tidak mengetahui secara pasti rekaman peristiwa masa lalu. Kesadaran sejarah, dengan demikian, menjadi salah satu pintu yang dapat membuka kabut kegelapan dan peristiwa di masa lampau, serta mengatasi ketidakjelasan dan ketidaktahuan  tentang peristiwa-peristiwa sejarah di zaman itu.

Tulisan Arab Melayu atau Melayu Jawi yang tertoreh di atas Batu Tarsilah juga membuka tabir dan fakta bahwa pada masa itu, penyebaran agama Islam di Brunei telah dimulai semenjak Sultan Brunei I. Dengan demikian, Batu Tarsilah menjadi salah satu peninggalan kerajaan yang cukup penting dalam mengukir sejarah Kerajaan Brunei di masa pemerintahan Islam. (Nanum Sofia/Sej/01/07-08).

Sumber:

  • Al-Sufri, Haji Awang Moh. Jamil. 1997. Tarsilah Brunei: Zaman Kegemilangan dan Kemasyhuran. Bandar Seri Begawan, Brunei: Pusat Sejarah Brunei Kementrian Kebudayaan Belia dan Sukan.
  • ________, 2001. Tarsilah Brunei: Sejarah Awal dan Perkembangan Islam. Bandar Seri Begawan, Brunei: Pusat Sejarah Brunei Kementrian Kebudayaan Belia dan Sukan.

Kredit foto : Koleksi Balai Kajian dan Pengembangan Budaya Melayu (BKPBM).

Dibaca : 20.078 kali.

Berikan komentar anda :

Silakan Login Untuk Komentar

Silakan Login atau Mendaftar terlebih dahulu jika anda belum menjadi anggota.

 Kolom untuk yang sudah menjadi member
Email
Password